Ponieważ nie samą nauką języka żyje człowiek a samą naukę warto wspierać wszelkimi bodźcami kulturowymi dzisiaj będzie nieco o hiszpańskim winie a dokładniej o niektórych tajemniczych oznaczeniach które znajdziesz na etykiecie hiszpañskiego wina. DO, crianza, reserva… co to wszystko znaczy?
Najbardziej podstawowe informacje to kolor oraz zawartość cukru:
vino blanco– białe wino
vino tinto– czerwone wino
vino seco– wino wytrawne
vino dulce– wino słodkie
Ważną informacją jest klasyfikacja wina
vino de mesa– jest to najniższy stopień w klasyfikacji, wina z takim oznaczeniem nie muszą spełniać wyśrubowanych norm związanych z procesem produkcji;
vino de la tierra– wyższy stopień w hiszpańskiej klasyfikacji wina, wino takie musi pochodzić z konkretnego regionu i najczęściej z jednego szczepu winorośli;
DO czyli Denominación de Origen to najwyższa klasa win spełniających wymogi vino de la tierra plus kilka dodatkowych takich jak używanie określonych odmian winorośli, regulacji dotyczących metod uprawy winorośli i dojrzewania wina.
DOC lub DOCa czyli Denominación de Origen Calificada jest ponad DO którą nazwaliśmy najwyższą klasą. DO jest jednak najwyższą klasą powszechną natomiast do oznaczenia DOC mają prawo jedynie wina pochodzące z regionów Rioja oraz Priorat. W przypadku win pochodzących z tego drugiego regionu leżącego w Katalonii najczęściej spotkamy się jednak nie z napisem DOC lecz DOQ który jest katalońskim tłumaczeniem klasy Denominación de Origen Calificada: Denominació d’origen Cualificada.
Ważną informacją z pewnością jest ta związana z dojrzewaniem wina:
joven– wino które nie dojrzewało;
roble lub semicrianza to wino które dojrzewało minimum 24 miesiące w przypadku win czerwonych (w tym przynajmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach) i 18 miesięcy w przypadku win białych i różowych;
reserva to wino dojrzewające przez co najmniej 36 miesięcy przy czym przez przynajmniej rok w beczce (wino czerwone) lub 24 miesiące z czego 6 miesięcy w beczce (wina białe i różowe);
gran reserva to wina starzone przez 60 miesięcy z czego 18 miesięcy w beczce (wino czerwone) lub 48 miesięcy z których 6 pierwszych powinny spędzić w beczce (białe i różowe).
Z pewnością teraz będziesz się sprawniej odnajdywać w tej z pozoru zawiłej terminologii. ZDRÓWKO!
Czego dowiesz się z etykiety na butelce hiszpańskiego wina?
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do "cookies".AkceptujęWięcej
Polityka prywatności i plików cookie
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.