Czego dowiesz się z etykiety na butelce hiszpańskiego wina?
Ponieważ nie samą nauką języka żyje człowiek a samą naukę warto wspierać wszelkimi bodźcami kulturowymi dzisiaj będzie nieco o hiszpańskim winie a dokładniej o niektórych tajemniczych oznaczeniach które znajdziesz na etykiecie hiszpañskiego wina. DO, crianza, reserva… co to wszystko znaczy?
Najbardziej podstawowe informacje to kolor oraz zawartość cukru:
vino blanco– białe wino
vino tinto– czerwone wino
vino seco– wino wytrawne
vino dulce– wino słodkie
Ważną informacją jest klasyfikacja wina
vino de mesa– jest to najniższy stopień w klasyfikacji, wina z takim oznaczeniem nie muszą spełniać wyśrubowanych norm związanych z procesem produkcji;
vino de la tierra– wyższy stopień w hiszpańskiej klasyfikacji wina, wino takie musi pochodzić z konkretnego regionu i najczęściej z jednego szczepu winorośli;
DO czyli Denominación de Origen to najwyższa klasa win spełniających wymogi vino de la tierra plus kilka dodatkowych takich jak używanie określonych odmian winorośli, regulacji dotyczących metod uprawy winorośli i dojrzewania wina.
DOC lub DOCa czyli Denominación de Origen Calificada jest ponad DO którą nazwaliśmy najwyższą klasą. DO jest jednak najwyższą klasą powszechną natomiast do oznaczenia DOC mają prawo jedynie wina pochodzące z regionów Rioja oraz Priorat. W przypadku win pochodzących z tego drugiego regionu leżącego w Katalonii najczęściej spotkamy się jednak nie z napisem DOC lecz DOQ który jest katalońskim tłumaczeniem klasy Denominación de Origen Calificada: Denominació d’origen Cualificada.
Ważną informacją z pewnością jest ta związana z dojrzewaniem wina:
joven– wino które nie dojrzewało;
roble lub semicrianza to wino które dojrzewało minimum 24 miesiące w przypadku win czerwonych (w tym przynajmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach) i 18 miesięcy w przypadku win białych i różowych;
reserva to wino dojrzewające przez co najmniej 36 miesięcy przy czym przez przynajmniej rok w beczce (wino czerwone) lub 24 miesiące z czego 6 miesięcy w beczce (wina białe i różowe);
gran reserva to wina starzone przez 60 miesięcy z czego 18 miesięcy w beczce (wino czerwone) lub 48 miesięcy z których 6 pierwszych powinny spędzić w beczce (białe i różowe).
Z pewnością teraz będziesz się sprawniej odnajdywać w tej z pozoru zawiłej terminologii. ZDRÓWKO!